GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Bent u bekend met creosoot en de gevaren die het met zich meebrengt? Creosoot is een teerachtig residu dat zich vastzet aan de binnenwanden van schoorstenen en is zeer brandbaar.

Het staat erom bekend regelmatig schoorsteenbranden te veroorzaken. Daarom is het van essentieel belang dat u uw schoorsteen frequent laat controleren op dit riskante residu.

Het uitbannen van een aanzienlijke opeenstapeling van creosoot vergt meer dan een simpele borstelbeurt. Specifieke methoden en hulpmiddelen zijn noodzakelijk om deze hardnekkige teerresten grondig en veilig te verwijderen.

Als de rook die uit uw schoorsteen komt niet langer helderwit is, is dit een indicatie dat een reiniging wellicht noodzakelijk is. Professionele schoorsteenreinigers kunnen beoordelen of er creosoot in uw schoorsteen zit, vooral als er tijdens de reiniging brokken creosoot loskomen.

Confronteert creosoot u met problemen? Aarzel niet en contacteer direct Schoorsteenveger Utrecht op 030 308 02 05. Onze deskundigen staan klaar om u bij te staan tijdens het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot vormt zich wanneer hout niet volledig verbrandt. Dit kan het gevolg zijn van het branden van nat hout of houtsoorten die niet ideaal zijn voor verbranding.

Het is belangrijk te begrijpen dat creosoot sneller vormt wanneer de temperatuur van de uitstotende rookgassen in de schoorsteen onder de 120 graden Celsius valt.

Daarnaast kunnen lekkages in het rookkanaal een rol spelen. Deze lekkages introduceren koude lucht in de schoorsteen, wat de rookgassen sneller doet afkoelen. Dit kan leiden tot een versnelde ophoping van creosoot op de wanden van de schoorsteen.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het constant houden van de rookgastemperatuur is essentieel om de vorming van creosoot in uw schoorsteen te minimaliseren. Dit kan gerealiseerd worden door de vertrouwde Zwitserse stooktechniek toe te passen.

Bovendien is het raadzaam om strategisch te stoken door te kiezen voor kwalitatief en goed gedroogd hout voor een meer efficiënte verbranding.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen en het cresoot uit uw schoorsteen te verwijderen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Utrecht via 030 308 02 05.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Voor de beste stookresultaten raden wij aan hout met een vochtgehalte van minder dan 15% te gebruiken. Idealiter kiest u voor hout dat reeds enige tijd, zo niet weken, gedroogd heeft. Door de Zwitserse stookwijze te hanteren, zorgt u voor een effectievere verbranding.

Het is cruciaal om uw vuur actief en heet te houden voor een complete verbranding. Door regelmatig hout toe te voegen, blijft de temperatuur van de rookgassen idealiter boven de 120 graden.

Het gebruik van een rookgasthermometer kan helpen om de temperatuur nauwlettend te bewaken en zonodig bij te stellen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Overweegt u hout te stoken in uw open haard of kachel? Dan is de selectie van de juiste houtsoort fundamenteel. Maar met een waaier aan houtsoorten, hoe bepaalt u welk hout optimaal brandt en de meeste warmte levert?

Onder stookliefhebbers staat eikenhout hoog in het vaandel. Het wordt gewaardeerd om zijn langdurige brandduur en uitstekende brandkwaliteiten. Wel is het belangrijk om te beseffen dat eikenhout voldoende tijd nodig heeft om te drogen, soms tot wel enkele jaren.

Zorg ervoor dat het vochtpercentage onder de 15% ligt voordat u het verbrandt. Als eikenhout onvoldoende gedroogd is, kan het leiden tot een trage verbranding en een knetterend vuur, wat soms hinderlijk is.

Voor een snelle ontbranding en directe warmte is naaldhout een prima keuze. Dit zachtere hout brandt vlot en geeft een goede warmte af. Echter, het produceert tijdens de verbranding meer roetaanslag. Daarom is het advies vaak om na het aansteken met naaldhout over te schakelen op hardhout voor een gelijkmatige verbranding.

In Nederlandse woningen is beukenhout een favoriete houtsoort. Dit komt door zijn voordelige kenmerken: het droogt relatief snel in vergelijking met andere hardhoutsoorten en brandt gelijkmatig. Het produceert daarnaast een heldere vlam die naast warmte ook bijdraagt aan een gezellige sfeer.

Elzenhout is een topkeuze voor eigenaren van speksteenkachels. Het brandt snel en laat de speksteen van de kachel efficiënt opwarmen, wat resulteert in een gelijkmatige warmtespreiding. De vlam heeft bovendien een mooie lichte tint, wat door velen wordt gewaardeerd.

Berkenhout is zowel functioneel als esthetisch een populaire keuze. Het gedroogde hout heeft een kenmerkende grijstint, wat het een sierlijke aanvulling maakt voor elke haard. Het brandt gestaag, levert veel warmte en heeft een schone verbranding.

Ondanks de veelheid aan geschikte houtsoorten voor stoken, zijn er enkelen die minder aan te raden zijn, voornamelijk vanwege potentiële complicaties. Dit betreft onder andere:

 • Sparren
 • Dennen
 • Kastanje
 • Populier
 • Pallets
 • Alle varianten van bewerkt hout, zoals die behandeld zijn met teer, verf, conserveringsmiddelen, multiplex, en spaanplaat, omdat ze tijdens verbranding mogelijk toxische stoffen afgeven. Houd hier rekening mee om veilig te stoken.

Heeft u nog meer vragen? Neem dan gerust contact op met onze professionele schoorsteenvegers. Wij zijn te bereiken op 030 308 02 05.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Utrecht? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Utrecht.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Utrecht.

Werkwijze Schoorsteenveger Utrecht

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Utrecht via 030 308 02 05. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Utrecht op 030 308 02 05.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Utrecht via 030 308 02 05.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Utrecht via 030 308 02 05.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Utrecht

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Utrecht heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Utrecht

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Utrecht

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Utrecht nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Utrecht

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Utrecht mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Utrecht

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button